Jak vybrat garnýže

Interiér bytu, ale samozřejmě jakéhokoliv jiného prostoru, ať se jedná o kancelář nebo třeba cukrárnu, hodně promění stínící technika. Záclony a závěsy dokáží přidat zajímavý detail, opticky sladit, prosvětlit nebo naopak ubrat světlo zvenčí, je-li takový efekt žádoucí. Jak správně vybrat garnýže, na které pak budete moct vybrat krásné záclony nebo zavěsit ozdobný bytový textil? Určitě měřte a dobře zvažte i technické řešení.

Jak dlouhé?

V základu musíte změřit šířku okna, popřípadě dveří. Pro záclonu se vybírá garnýž o cca 25 cm delší, pro závěsy až 80 cm. Pokud budete kombinovat jak záclonu a závěs, pak samozřejmě musí být obě garnýže stejně dlouhé.

Závisí na závěsném systému, který si vyberete. V základu můžete volit klasické žabky, kroužky, speciální záchyty. Jednotlivé prvky by však měly být rozmístěné s cca 10-ti centimetrovým rozestupem.

Záclony nebo záclony a závěsy?

Pokud budete vybírat garnýž, snažte se v designových plánech trochu předvídat budoucí vývoj. Zatímco okoukané záclony snadno obměníte, určitě se vám nebude chtít montovat nové garnýže jen proto, že jste chtěli začít „jen se záclonou a pak se uvidí“. Stínící technika do každého pokoje patří, ale kromě závěsů se samozřejmě nabízí i třeba žaluzie. Každopádně zohledněte, zda budete pořizovat záclony nebo záclony a závěsy, každý textil totiž musí mít svou vlastní garnýž.

Strop anebo stěna?

Garnýže je možné instalovat na stěnu nebo do stropu. Záleží na vzhledu interiéru, výšce stropu. Kromě klasické tyče je možné vybírat i garnýže v podobě kolejnice, která je buď přiznaná nebo skrytá za ozdobnou lištou.

Dřevo, kov anebo plast?

A v neposlední řadě musíte vybírat materiál. Dřevo působí nadčasově, kov je mimořádně pevný a stálý, plast dovoluje všemožné barevné a tvarové úpravy. Je to jen na vás, vždy se však vyplatí nechat se inspirovat a poradit u odborníků. S objektivním nadhledem vám mohou doporučit, co se pro váš konkrétní interiér bude hodit nejlépe, co se nejlépe udržuje a jaké jsou s konkrétními výrobci zkušenosti.