Čištění žaluzií – akce na celé odpoledne?

Žaluzie jsou perfektním stínícím prvkem. Zvenčí působí neutrálně, hodí se do moderního bytu i kanceláře, stylově neruší v podstatě jakýkoliv typ vybavení. Navíc si při instalaci můžete vybrat nenápadné bílé či stříbrné, ale i výraznější barvy.

Hlavní výhodou žaluzií je však jejich vysoká variabilita. Intenzitu tlumení venkovního světla můžete měnit několika způsoby. V rozsahu zakryté plochy se můžete pohybovat od plného clonění, přes částečné, můžete žaluzie i zcela vytáhnout. Navíc můžete dopad světla regulovat natáčením jednotlivých lamel.

Nepříjemnou drobností, která vám v rámci velkého úklidu přidá práci navíc, je náročná údržba. Jak se správně ošetřuje žaluzie a dá se najít nějaký fígl, který práci usnadní?

Obyčejný saponát nebo ocet

Žaluzie jsou vyráběné z pevných polymerů nebo hliníku, všechny plochy můžete tedy bez obav otřít běžnou textilní nebo mikrovláknovou utěrkou a vodou se saponátem. Nejjednodušší postup nabízí plně zatáhnout celou plochu, a opatrně lamely setřít. Bohužel, drobné kraje, ve kterých se jednotlivé lamely překrývají zůstanou zaprášené. A při stírání si musíte dát pozor, abyste neopatrným pohybem nezavadili o lamelu a třeba ji neohnuli.

Parní čistič – ideální řešení

Důkladně zbavit prachu i detaily chce čas navíc. Použít můžete speciální nástavce, které nahradí stírání běžnou utěrkou. Tvarovaná rukojeť s koncovkou připomíná široký hřeben, kopíruje rozteč žaluzie a jedním horizontálním tahem můžete vyčistit několik pruhů současně. Dobrou pomocí je také vysavač se speciálním nástavcem. Prach vyluxujete ze všech zákoutí, u žaluzií v kuchyni však budete muset použít účinnější rozpouštěč.

Pokud se snažíte vyhnout domácí chemii, můžete využít třeba parní čistič. Jednoduchý a lehký přístroj vytváří horkou suchou páru a pod vysokým tlakem ji může tryskou nasměrovat kamkoliv. Parní čištění je vysoce účinné, dokáže uvolnit nejen prach, ale právě třeba i usazenou mastnotu. Navíc k aplikaci nepotřebujete žádné přípravky navíc. Žaluzie stačí takto ošetřit několikrát do roka, s parním čističem bude práce rychle pokračovat a výsledek bude dokonalý.